PP. / PE. TARTÁLYOK TELEPÍTÉSE

Tartály telepítése

-képes segédlet-

A földbe telepítés során a tartályt oldalról a föld nyomóereje, felülről pedig a földtakaró vastagságából adódó tömeg nyomja a tartályt!

A telepítéskor a földbe helyezett tartályt folyamatosan feltöltjük vízzel – így nem horpad be a telepítés során – mintegy zsaluként funkcionál -, valamint a betöltött víz tömege már a telepítés során terheli az aljzatot, az esetleges hibák hamarabb felfedezhetők!

 

 • A telepítési hely kiválasztása és ennek feltételei

 

 • A tartály elhelyezéséhez a szélességi és hossz mérettel arányos szabad terület álljon rendelkezésre, hogy a gödör akadálymentesen elkészíthető legyen.
 • A tartály és a legközelebbi épület között legalább 1m védőtávolságot ajánlatos megtartani. Ha a munkagödör mélysége meghaladja az alapozás mélységét a távolságot 3-6 méterre meg kell növelni. A tartály fölé építeni tilos!
 • Kerülje a tartály talajvizes területre történő telepítését. A tartályokat talajvizes területre nem ajánljuk, még betonozással sem!Ha van talajvíz, akkor oda másfajta tartályt kell telepíteni!
 • A tartály terhelés szempontjából az ajánlatban szereplő földtakaróra, valamint gyalogos közlekedésre méretezett, azonban állandó gyalogos forgalomnak kitett közlekedési útvonal alá nem helyezhető, a gépjárműforgalomnak kitett területre nem telepíthető, az teljes mértékben kizárandó ( csak betonozással megerősített födém esetén lehetséges )!
 • Fák és növények környezetében a tartály a fatörzstől 2,5m-nél közelebbre ne kerüljön. A tartály fölé és mellé csak olyan növényeket telepítsen, melyek gyökérzetének nem lesz útban a tartály, illetve a gyökér növekedés közben sem nyomja a tartály falát.
 • Lejtők esetén szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy a tartály 5 méteres körzetében szükség van-e támasztófal építésére.

 

 

a.) munkagödör készítése

 • Készítsen egy munkagödröt sík alappal, melynek mérete minden irányban minimum 0,5 méterrel haladja meg a tartály legnagyobb méretét a munkavégzés, valamint az ágyazati anyag feltöltésének/visszatöltésének és tömörítésének helyigénye miatt.
 • Az omlásveszély elkerülése érdekében a munkagödör falát 35-80 fokos szögben felfelé tágítani tanácsos.
 • A munkagödör mélységének meghatározásakor figyelembe kell vennie azt, hogy ajánlott a minimum 15 cm-es alsó ágyazat, és a tartály 25 cm vastagságú földtakarással terhelhető. Ha a vastagabb földtakaró szükséges, akkor a tartály tetejét betonozással erősíthetjük meg, melynek vastagsága arányos kell legyen a földtakaró vastagságával és a betonozás a tartály szélének függőleges síkjától oldalt legalább 0,5 – 0,7 m-rel szélesebb legyen ! A betonozást úgy kell elkészíteni, hogy a tartályt ne terhelje!
 • A föld kiemelése után a munkagödör alján – célszerűen sóderből (1) – alakítsa ki a az alsóágyazatot, melyet kellően tömöríteni kell (3–szoros gépi döngölés vagy ezzel egyenértékű kézi tömörítés), majd vízszintezze. Az ágyazatban nem lehetnek éles kövek, kitüremkedések.

 

b.) tartály lehelyezése, csőcsatlakozások kialakítása

 • A tartályt gépi vagy kézi erővel eressze le a munkagödörbe és ellenőrizze, hogy vízszintben van–e. Ha a tartályon vannak emelőfülek, akkor azok csak a tartály üres állapotában használhatók .
 • Ha kisebb tartálya van, a tartályban helyezze el a mellékelt, szükséges mennyiségű PVC vagy KG-PVC oszlopot, a nagyobb tartályokban ezek behegesztve kerülnek elhelyezésre!
 • A csőcsatlakozások kialakítása igen változatos lehet, általában gumi csatlakozót ajánlunk a tartályokhoz, melyek a tartályon a helyszínen bárhol elhelyezhetőek a legmagasabb vízszint felett ( a csatlakozók nem nyomásállóak, csak cseppmentesen tömítenek). A legolcsóbb, legpraktikusabb kialakításhoz kérje segítségünket!
 • Ha csövek -tartóoszlopok a helyükön vannak akkor az oszlopok felett a tartály tetejét kivágva ( az oszlopnál kisebb átmérőben) a lyukon a csöveket fel kell tölteni híg betonnal a megfelelő merevség eléréséhez. Ha a beton megkötött, a telepítés folytatható ( a kisebb tartályoknál ( ahol nincs behegesztve a merevítő oszlop ), az oszlop betonozása elhagyható!

 

c.) feltöltés, tömörítés

 • Töltse meg a tartályt kb. ¼ – 1/3 térfogatig vízzel.
 • Helyezze fel az tartályfedelet, hogy a felső visszatöltés során ne kerüljön kavics, homok a tartályba.
 • A tartály körüli töltőanyagot – föld, homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) 0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül. Minden réteget kézi tömörítőeszközzel körkörösen, lazán, egyenletesen döngöljön le. Gépi tömörítés tilos!Tilos a kiemelt földet a tartály közvetlen közelébe visszatölteni.
 • Ha az oldalsó ágyazat feltöltése elérte a tartályban lévő víz magasságát, a tartály be- és elvezető csöveinek bekötése, majd lezárása után a tartályt folyamatosan úgy kell teljesen teletölteni vízzel, hogy a töltőanyag adagolással arányosan töltődjön, ill. mindig felette legyen kb. 0,1m – 0,2 m-rel!
 • Ezt követően folytathatja – az előzőekben részletezett módon – az oldalsó ágyazat kialakítását.
 • Menet közben ellenőrizze a bekötött csöveket. Ezeknek feszültségmentesen, jól rögzítve kell lenniük.
 • Az utolsó 25cm-es réteg feltöltéséhez használhatja a munkagödörből kiemelt földet, de az hegyes, éles köveket nem tartalmazhat!

 

1 >>> a tartály aljzata lehet beton, de lehet sóderágy, homok, stb. is, fontos, hogy keményre legyen döngölve, vízszintes és sík legyen, mérete igazodjon a tartály méreteihez!

 

2 >>> a legjobb ha a tartály oldalához ~ 5 cm vastagságban homok beton kerül , kézzel, csak annyira kell tömöríteni, hogy a tartály ne horpadjon be!

 

3 >>> a tartályok belsejében különféle módszerekkel oldjuk meg az erősítést, merevítést. Bizonyos esetekben van lehetőség a tartályok utólagos belső megerősítésére, ha szükséges, ezzel kapcsolatban keressen telefonon vagy e-mailban. Ha a tartályban előre elhelyezett 110-es PVC oszlop van, akkor az oszlopot felülről megfúrva, ki kell tölteni híg betonnal, a telepítés során! Ha nem előre elhelyezett oszlopot tesznek a tartályba a telepítés során ( kisebb tartályok) azok kitöltése betonnal nem szükséges. Ha a tartály tetejét betonozással kell megerősíteni, akkor az oszlop(ok ) behelyezése feltétlenül szükséges a betonozás előtt!

 

4 >>> a felső teherelosztó beton szélessége a függőleges síkon túllógó legyen, min. 40-50 cm-rel szélesebbre készítsük a tartálynál. A túllógás igazodjon a földtakaró vastagságához! Az új pp./pe., az új üvegszálas, valamint az új UNITANK műanyag tartályokat alap helyzetben ~ 25 cm-es földterhelésre készítjük. Ha a talajtakaró vastagsága meghaladja a ~ 25 cm-t, akkor a föld terhelés kiváltására a legolcsóbb és legtartósabb megoldás a tartály tetejére betonsapkát vasalással készíteni, melynek vastagsága arányos a tartály átmérőjével, kisebb tartálynál elég a vékonyabb, nagyobbnál a vastagabb beton. A beton méretezését végeztesse el szakemberrel!

 

5 >>> A tartály körüli töltőanyagot – föld, homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) 0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül.

 

6 >>> csonkok : az alapméretű csatlakozó helyek 110 mm-es méretűek – igazodva a szennyvíz elfolyó PVC cső, ill. az esővíz befolyócső méretéhez, de lehet kérni eltérő méretezéssel is! Különféle funkciókra készítjük a tartályokat, így a csonkokat is: befolyó, kifolyó, túlfolyó, szellőző, elektromos vezetékhez, szivattyú szívó csonk, stb.

A szokásos tokos csatlakozókon kívül kérhetők külső-, ill. belső menetes csonkok, ill. lehetőség van KPE csőcsatlakozók szerelésére is. Igény esetén, opcióként, bronz ill. rozsdamentes szerelvények elhelyezése is megoldható!

 

7 >>> a tartály nyak részét – dóm – az alap méretezés szerint készítjük. Új pp./pe. és üvegszálas műanyag tartálynál az alap méretezés d=~ 47 cm átmérő és ~ 25 cm magas, UNITANK PE fekvő hengeres tartályoknál d= ~ 60 cm, és ~ 25 cm magas, tetején járható, sapkaszerű tetővel! Ha a tartály mélyebbre kerül, a nyak magasságát opcionálisan növeljük, ill. igény esetén az átmérőt is!

 

Fontos:

 • az új műanyag tartályok alapkivitelben 25 cm-es földtakaró terheléssel készülnek;
 • műanyag tartályokat talajvizes környezetbe nem ajánlunk;