Hogyan válasszunk bortartályt?

Hogyan válasszunk bortartályt?

  1. Milyen kapacitású bortárolóra van szükségünk? Ez igen változó, a néhány tízliteres tartályoktól a több száz literes típusokig elérhetőek változatok a piacon. A kérdés megválaszolásához, hogy mekkora tartályra van szükségünk, olyan tényezőket kell figyelembe vennünk, hogy mennyi bort akarunk tárolni, mennyi és hogyan hozzáférhető hely áll rendelkezésünkre, akarjuk-e a tartályokat szállítani és erre milyen lehetőségeink vannak stb.
  1. Milyen funkcionális tartozékok legyenek megtalálhatók a bortartályon? Jó eséllyel szükségünk lehet például fejtőcsapra, ha a borból kisebb mennyiségeket akarunk levenni, vagy akár olyan speciális ajtóra, amelyen keresztül a borseprő eltávolítható a tartályból.
  1. Megfelelően védi a bort a tartály anyaga? Fontos, hogy jó saválló tulajdonságokkal rendelkezzen a tartály, hiszen a borsav kikezdheti az anyagot, ami ezáltal bekerülhet a borba.
  1. Erjesztésre és tárolásra, vagy csak tárolás, szállításra akarjuk használni a bortartályt? Amennyiben kevés hely áll rendelkezésünkre vagy egyszerűen meg akarjuk könnyíteni és gyorsítani a folyamatot, illetve nem kifejezetten tároláshoz, hanem például hobbiborászati alkalmazáshoz vásárolunk bortartályt, érdemes lehet kombi, erjesztésre és tárolásra egyaránt alkalmas típusokat választani. Ha azonban csak tárolásra, szállításra akarjuk használni, a hagyományos típusok is tökéletesen megfelelőek céljainkra.
  1. Mennyire gyakran szeretnénk bort fejteni a tartályból? Ha gyakran, akkor ideális lehet egy úszófedeles típus, amely biztosítja a légmentes tárolást hosszabb távon is. Tárolásra, szállításra ugyanakkor megfelelőbb lehet a fix fedeles típus.
  1. Milyen rendszerességgel vannak ellenőrizve a bortartályok? Ha napi rendszerességgel, akkor tömlős úszófedeles kivitel választható, azonban ritkább ellenőrzés esetén ajánlottabb a normál úszófedeles.

    Milyen legyen az úszófedél?

Úszófedél típusa szerint 2 változatot különböztetünk meg: tömlős és normál úszófedeles. Tömlős úszófedelű tartály beszerzési költsége – a tömlő és a pumpa miatt – magasabb, de nincs szükség kiegészítőre (parafinolaj vagy antiflor tabletta) a bor légmentes tárolásához. Normál úszófedelű tartály esetén szükségünk van az említett kiegészítőkre, viszont a meghibásodás esély gyakorlatilag nulla (nincs olyan alkatrész, ami tönkremehetne). Ha lehetősünk van naponta ellenőrizni a tartályt, akkor megéri a tömlős úszófedeles változat megvétele, azonban ha csak pár naponta vagy hetente 1-szer tudjuk ellenőrizni a bort, vagy kezdő borászok vagyunk, akkor a normál úszófeles tartály az ideálisabb.

Szeretnénk-e bármilyen kiegészítőt? Van-e valamilyen speciális igényünk?

A legtöbb úszófedeles bortartályhoz számos kiegészítő is rendelhető: pl. parafinolaj vagy antiflor tabletta a légmentes záráshoz, analóg és digitális hőmérők, állítható lábak, stb.. Ha van bármilyen speciális igényünk a tartállyal kapcsolatban, akkor azt is mindenképp jelezzük.